Forrás: Youtube
Gyors barnamártás
Legyen bármilyen sült hús az asztalon, egy jól elkészített selymes barnamártás ünnepivé varázsolja.
Hozzávalók
- 3 ek olaj
- 1⁄2 kg csirkecsont csirkeszárny
- 2 ek kristálycukor
- 2 ek sűrített paradicsom
- hagyma répa zeller
- 1 ek liszt
- 5 dl vörösbor
- 1 kk Mustár
- 3 ek szójamártás
- babérlevél kakukkfű bors
- 1 ks alma
- 4 dkg vaj
Eljárás
Először is 3 evőkanál olajon kb. fél kilónyi csontot, csirkeszárnyat (ami kéznél van) megpirítunk, ezután kerül a lábasba.
A tűzről lehúzzuk, és 2 evőkanál kristálycukrot rászórunk, elkeverjük, barnásra karamellizáljuk.
2 evőkanál sűrített paradicsommal még egy picit pirítjuk.
Az előzetesen vékonyan félkarikákra vágott hagymát, répát, gyökeret és a kis kockákra vágott zellert rászórjuk, együtt pirítjuk egy kicsit.
1 evőkanál lisztet szórunk rá, még 1 percig kevergetve együtt pirítjuk, majd 7 deci vízzel és 5 deci vörösborral fölöntjük. 3-3 evőkanál nem túl sós szójamártással és Worcester-mártással, 1 kiskanál mustárral ízesítjük, 2-3 babérlevéllel és fél kiskanálnyi morzsolt kakukkfűvel fűszerezzük.
Dobunk bele fél kiskanál sót, esetleg pár szem fekete borsot, beleszeletelünk 1 almát, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon főzzük 1 órán át.
Végül leszűrjük, így szép bársonyosan sima mártás lesz belőle, amire rásegíthetünk, ha beledobunk 3-4 deka vajat is.
Az is jó, ha a csontot kivesszük belőle, a mártásalapba merülőmixerrel párat beleforgatunk, és ezután szűrjük át, így is egy kicsit sűrűbb lesz.