Forrás: Pixabay: Ekologiskt_Skafferi
Gyors és egyszerű házi pácolt hagyma
Ezeket olyan egyszerű elkészíteni, és sokkal jobb ízűek, mint bármi, amit valaha is vásárolhatsz a boltban!
Hozzávalók
- 1 Nagy vöröshagyma (fehér vagy sárga hagyma is működik)
- 1 csésze fehér ecet
- 1 evőkanál Cukor
- 11⁄2 teáskanál Só
- 1 csésze Meleg víz, éppen elég meleg ahhoz, hogy a cukor és a só feloldódjon.
- További ízesítők, amelyeket esetleg hozzáadhat; koriandermag, bors, fokhagymagerezd stb., de ezek nem kötelezőek.
Eljárás
Kezdjük a hagyma hámozásával és vékony szeletekre vágásával. Úgy tapasztaltam, hogy egy mandolin jól jön az egyenletes, vékony szeletekhez, de ha nincs, egy jó éles kés is megteszi.
Egy bögrében vagy egy kis tálban oldja fel a cukrot és a sót a meleg vízben, és addig keverje, amíg nem maradnak benne szemcsék. Így jön létre a páclé, amely minden pácolás alapja.
A feloldott cukor-só oldathoz adjuk hozzá az ecetet, és keverjük össze alaposan.
Ha a savanyított hagymát extra ízűre szeretné pácolni, nyugodtan dobjon további ízesítőket a fenti pácléoldatba. A fűszerek előzetes pirításával biztosan fokozhatja az ízvilágot!
Most jön a döntő lépés: egy tiszta üvegben (lehetőleg befőttesüvegben) rétegezd a hagymaszeleteket. Ha ez megtörtént, öntsük a hagymára a sós lével, hogy teljesen elmerüljenek. Egy evőpálcika vagy vajkés segítségével engedje ki az üvegben rekedt légbuborékokat.
Kezdődik a várakozási idő! Zárd le az üveget, és hagyd állni a pulton legalább egy órát, mielőtt hűtőbe teszed. Ne feledje, ha tovább hagyja állni, exponenciálisan javul az íze!