Gyors szilvás pite
Friss vagy konzerv szilvából is elkészíthető, gyors és egyszerű édesség, mely a gyümölcsös sütemények rajongóit hűsíti nyáron és melegíti télleg.
Hozzávalók
- 500 g szilva (friss vagy konzerv)
- 200 g liszt
- 100 g cukor
- 100 g vaj
- 2 ks tojás
- 1 Csomag sütőpor
- 1 csipet só
- Vanília aroma vagy vanília cukor
- Cukrozott sűrített tej, ha szeretnéd hogy még édesebb legyen
Eljárás
Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
A szilvákat megmossuk, félbevágjuk és eltávolítjuk a magjukat. Ha konzerv szilvát használunk, erősen csepegtetjük le.
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a cukrot, a sütőport, egy csipet sót és a vanília aromát.
Hozzáadjuk a tojást és a vajat, majd jól eldolgozzuk az egészet, hogy homogén tésztát kapjunk.
Egy sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük a tésztát, majd a tésztára rásorakoztatjuk a szilvákat.
A tetejét megszórjuk 1-2 evőkanál cukorral.
Kb. 35-40 perc alatt megsütjük őket, míg a teteje szép aranybarna lesz.
Ha szeretnénk, amikor még meleg, meglocsolhatjuk némi cukrozott sűrített tejjel a tetejét. Így már kész is a gyors szilvás pite, tálalható magában, vagy egy kis fagylalttal, tehéntúróval, joghurttal.