Forrás: Youtube
Habkönnyű felhő szelet, ami a mennyekbe repít
Könnyen elkészíthető, lágy és még finom is.
Hozzávalók
Tésztához
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 ks tojás
- 5 dkg vaj
Krémhez
- 1 l tej
- 1 tk vanília esszencia
- 6 ks tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 4 ek étkezési keményítő
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
Habhoz
- 700 ml habtejszín
- 5 ek porcukor
- 1 cs zselatinfix
Eljárás
A tésztához a lisztet, sütőport, porcukrot összeszitáljuk, majd hozzáadjuk a vajat és a tojásokat. Összedolgozzuk, és elfelezzük. Mindkét tésztát vastagon lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a tepsi hátára tett sütőpapíron, 200 fokra előmelegített sütőben 3-4 perc alatt készre sütjük. Ha kész és kihűlt, egy mélyebb tál formájára vágjuk az egyik tésztát, ez lesz az alja. A másikat egyforma kocka alakú lapokra vágjuk.
A tejből 9 decit felforralunk a vaníliaőrleménnyel együtt. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, majd hozzáadunk 1 deci tejet, és homogénre keverjük. Hozzáöntjük a tejhez, és állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Közben a puha vajat kikeverjük a 15 dkg porcukorral, és összedolgozzuk a kihűlt krémmel.
A tejszínhabot kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot és a zselatinfixet, majd alaposan elkeverjük. Ha kész, az alsó lapra simítjuk a vaníliás krémet, erre jöhet a habtejszín, és végültegyük rájuk a felvágott tetőket. Hűtőben hagyjuk egy éjszakát pihenni, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt a tetejét megszórjuk porcukorral.