Forrás: freepik
Hagymalekvár
Ez a recept kitűnő választás például egy tradicionális magyar vacsorához, ahol nem csak a finom étellel, de a házi készítésű hagymalekvárral is megörvendeztetheted vendégeidet. Higgy nekem, a házi hagymalekvár minden vendégednek nagy örömöt okoz majd!
Hozzávalók
- 1 kg vöröshagyma
- 20 dkg cukor
- 1 dl fehérborecet
- 1 dl vörösbor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál bors
- fél teáskanál szegfűszeg
Eljárás
Először is, hámozd meg és aprításd fel a hagymát nagyon apróra. Ebben a részben nagyon fontos a hagyma minőségi előkészítése, hiszen az elkészült lekvár ízének alapját képezi majd. Amennyiben hozzá vagy szokva a hagymavágás okozta könnybe lábadáshoz, tedd ezt szemüvegben.
Egy nagy, mély serpenyőben hevítsd fel olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a felkockázott hagymát. Sózd meg, és folyamatosan kevergetve dinszteld, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ügyelj arra, hogy ne kapjon semmilyen színt, csupán megpuhuljon. Ha érzed, hogy a hagyma kezd odatapadni, tegyél hozzá egy kis vizet.
Amikor a hagyma üveges és puha, add hozzá a cukrot, borecetet, bort, borsot és a szegfűszeget. Ezután lassú tűzön, időnként megkeverve főzd tovább, amíg a hagyma teljesen szétesik és az egész összeáll egy sűrű masszává.
Tálalási javaslat:
A hagymalekvár nagyon jól passzol a ropogós, friss húsok mellé, mint például sülthús, pulyka vagy bélszín. Tálald a hússal együtt, mint egy ízletes mellékétel.
Tárolás:
A hagymalekvárt hűtőben, jól záródó üvegben tudod tárolni. Ha jól lezárod és hűtőbe teszed, akkor akár több hétig is eláll. Ügyelj arra, hogy mindig tiszta kanállal meríts belőle, hogy elkerüld a penészesedést.