Forrás: tekinturkdogan by Getty Images
Hagymás lepény a tálcáról opcionális vegetáriánus
Ez az ízletes specialitás évek óta a családok kedvence, és gyakran ősszel készül. Az ízletes elzászi hagymás lepényt vegetáriánusan is elkészíthetjük, ha elhagyjuk a szalonnát. A recept különleges trükkje a tejföl, amely tökéletes krémességet kölcsönöz a süteménynek.
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g liszt
- 1 Kocka élesztő
- 1 Teáskanál só
- 250 ml langyos víz
A feltéthez:
- 1 kg Nagy hagyma vagy több
- 200 g bacon
- 4 Tojás
- 200 g Tejföl
- Só, bors Szerecsendió
Eljárás
A hagymás lepény recept tésztájának elkészítéséhez először tegyük a lisztet egy tálba. A közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd sóval és langyos vízzel sima tésztát gyúrunk. Adjunk hozzá egy csipet sót, és gyúrjuk jól össze. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő.
Közben a feltéthez hámozza meg a hagymát, és vágja finom karikákra. A szalonnát (ha használunk) vágjuk apró kockákra. Mindkettőt együtt pirítsuk egy nagy serpenyőben, amíg a hagyma áttetszővé válik.
Csökkentse a hőfokot, és keverje fel a tojásokat a tejföllel. Sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük. Öntsük a serpenyő tartalmára, és jól keverjük össze. Egyenletesen oszlassuk el a tésztán.
Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Az előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük a hagymás lepényt, amíg a felülete aranybarna nem lesz. Ha a felület túl gyorsan barnul, a süteményt alufóliával letakarhatjuk.
Vegye ki a kész hagymás tortát a sütőből a tálcán, és hagyja egy kicsit kihűlni, mielőtt felszeletelné. Így tudnak a legjobban összeérni az ízek.