Forrás: FB: Mit főzzek ma
Hagyományos becsinált leves
Sokan gondolják úgy, hogy a jó étel csak idő és szeretet kérdése. Nos, a hagyományos becsinált leves receptje mindkettőből kíván bőségesen. Gyermekkorom óta készítjük ezt a levest a családunkban, én pedig már számtalanszor elkészítettem magam is.
Hozzávalók
- 1 Minden csirke
- 1 Közepes fej vöröshagyma
- 2 szem fokhagyma
- 2 Közepes sárgarépa
- 1 node petrezselyemzöld
- 2 evőkanál csípős pirospaprika
- 2 dl csipkebogyó lekvár
- 2 dl ecet
- só, bors ízlés szerint
Eljárás
Egy nagy méretű lábasban hagyjuk felmelegedni az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezalatt szeleteljük fel a zöldségeket is. Fontos, hogy a hagyma ne kapjon barna színt, mert ez megváltoztathatja a leves ízét.
Szórjuk bele a csípős pirospaprikát a hagymára, és keverjük át gyorsan, hogy az ne égjen oda, majd öntsünk rából egy kis vizet. Az így elkészített alapot hívjuk \pörkölt alapnak\ ez adja a leves jellegzetes ízét.
Mehet bele a csirke és a zöldségek, majd öntsük fel vízzel, úgy, hogy ellepje őket. Ne ijedjünk meg, ha elsőre vöröses színű lesz a leves, ez a pirospaprikától van, később megszűnik.
Főzzük a levest közepes lángon, amíg a hús meg nem puhul. Időnként ellenőrizzük a leves készültségét, és ha szükséges, sózzunk, borsozzunk utána.
Amikor a hús már majdnem olyan puha, ahogyan szeretnénk, adjuk hozzá a csipkebogyó lekvárt és az ecetet, keverjük el benne, és készre főzzük a levest. Az ecettől lesz a becsinált leves jellegzetesen savanykás, a csipkebogyó lekvártól pedig édes.