Hagyományos cseresznyés pite
A hagyományos cseresznyés pite egy klasszikus desszert, amely friss cseresznyével töltött, lágy, morzsás tésztából készül. A sütés során az édes cseresznye levet enged, amely bevonja a tésztát és intenzív ízt ad a pitének. A frissítő és gyümölcsös ízeknek köszönhetően tökéletes nyári délutáni nasinak.
Hozzávalók
- 500 g friss cseresznye
- 250 g liszt
- 150 g vaj
- 200 g cukor
- 1 teákanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Porcukor a dszítéshez
Eljárás
1 Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
Egy tűzálló piteformát kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk.
3 A lisztet, cukrot, sütport és sót összeverjük egy tálban.
Hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, majd összemorzsoljuk a tésztát, amíg homogén állagú lesz.
A tésztához hozzáadjuk a tojást és vanília kivonatot, majdgyúrjuk össze a tésztát.
A tésztát k egyenlő részre osztjuk, majd egyik részt kinyújtjuk és a piteformába helyezzük úgy, hogy az oldalait is befedje.
A gyümölcsöt a pite alapjára halmozzuk.
A másik tésztarészt kinyújtjuk és a csernyés rég tetejére helyezzük, összenyomkodjuk a 2 tésztaréteg szélét, majd tetejét átlyukasztj villával, hogy a gőz távozhasson.
A pitét 30-40 percig sütjük, amíg a tészta aranyszínű.
Hagyjuk kicsit kihűlni majd porcukorral megszórva tálaljuk.