Hagyományos, egyszerű Fejtettbab
A fejtettbab egy hagyományos, egyszerű és ízletes magyar étel, amelyet elsősorban télen fogyasztanak, mivel remekül átmelegíti a testet. Az elkészítése ugyan kicsit időigényes, viszben a végeredmény garantáltan kárpótol mindezért.
Hozzávalók
- 1 kg száraz fejtettbab
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál sertészsír
- 2 húsleves kocka
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
- 3 babérlevél
- 1⁄2 dl ecet
Eljárás
Az előző este beáztatjuk a babot. Másnap leöblítjük és leszűrjük.
Egy nagy méretű fazékban felhevítjük a zsírt, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Megszórjuk a pirospaprikával és addig pirítjuk, míg a hagyma üveges nem lesz.
Hozzáadjuk a babot, két liter vizet és a húsleves kockát. Beletesszük a babérlevelet is.
Alacsony lángon, időnként megkeverve, lassú tűzön főzzük. Ha szükséges, adjunk hozzá még vizet.
Amikor a bab már majdnem megfőtt, megsózzuk és borsozzuk, majd hozzáadjuk az ecetet, és még főzzük körülbelül 15-20 percig.
Tálalás előtt eltávolítjuk a babérlevelet.