Forrás: Pixabay : silviarita
Hagyományos karácsonyi kekszek kivágása
Ez a recept évek óta az egyik állandó rituálénk az adventi időszakban. Minden évben összeülünk családostul, és együtt sütjük meg ezeket a finom, vajas kekszeket. Könnyű elkészíteni őket, és az illat, amely végigszáll a házon, egyszerűen mennyei. Akár ajándékba adjuk, akár magunk esszük, ezek a kekszek még ünnepibbé teszik a karácsonyi időszakot!
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 200 g cukor
- 250 g vaj
- 2 Tojás
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 2 Teáskanál szódabikarbóna
- 1 Pinch só
- Egy bio citrom héja
- Díszítéshez: Cukorcukor, csokoládészórás stb.
Eljárás
A karácsonyi kekszek kivágásához először keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot egy nagy tálban. Javaslom, hogy a lisztet előzőleg szitáljuk át, hogy elkerüljük a csomósodást és javítsuk a sütési eredményt.
Adjuk hozzá a vajat apró darabokban és a tojásokat a száraz keverékhez. Fontos, hogy a vaj puha legyen, de ne olvadjon meg.
Reszeljük le a citromot, és adjuk a tésztához. Ez nem kötelező, de friss ízt ad a keksznek.
Gyúrjunk mindent sima tésztává. Én szeretem a kezemet használni ehhez, mert így jobban érezni a tésztát. Ha a tészta túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
Csomagolja a tésztát fóliába, és tegye a hűtőbe legalább egy órára. Ezután nemcsak könnyebb lesz a tésztát kinyújtani, de a sütőben a kekszek is jobban megőrzik majd a formájukat.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő 160°C). Közben lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát. A tésztának körülbelül 3-4 mm vastagnak kell lennie.
Vágja ki tetszés szerinti kekszkivágóval, és helyezze sütőpapírral bélelt tepsibe. A kekszek közötti réseknek elég nagynak kell lenniük, mivel a sütőben még emelkedni fognak.
Süssük a kekszeket 10-12 percig, amíg aranybarnára sülnek. Mindig figyeljünk rájuk, mert minden sütő kicsit másképp melegszik.
A karácsonyi kekszeket hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt díszítjük őket. A kreativitásodnak itt nincsenek határai.