Forrás: pixabay
Hagyományos magyar tökfőzelék gazdagon
A Hagyományos tökfőzelék egyik legismertebb magyar konyhában gyakran elkészített zöldségfőzelékek közé tartozik. Az egyszerűsége mellett, a növényi rostokban gazdag, így komoly szerepet játszik az egészségnedvességét hiányzik alapélelmiszerek rendszeres aránya. A tökben tápanyagokban gazdag és nagyon változatos módon felhasználható.
Hozzávalók
- 1 kg sütőtök
- 2 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 2 teáskanál pirospaprika
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál köménymag
- 11⁄2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- friss petrezselyem a tálaláshoz
Eljárás
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, majd egy nagy lábosban az olajon üvegesre pirítjuk.
A tököt megmossuk, meghámozzuk és kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. Ha kész, hozzáadjuk a hagymához.
Hozzáadjuk a pirospaprikát, a köménymagot, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jól elkeverjük, majd fedő alatt, alacsony hőfokon pároljuk, amíg a tök megpuhul.
Közben a tejfölt elkeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a tökhöz. Addig főzzük, amíg a főzelék besűrűsödik.
Tálaláskor friss, aprított petrezselyemmel szórjuk meg.