Forrás: FB: Mit főzzek ma
Hagyományos toroskáposzta
A toroskáposzta családi ünnepeink és baráti összejövetelek visszatérő fogása. Sokszor előfordul, hogy még az ünnepi asztalon is helyet kap, annyira szeretjük mi is és a vendégeink is.
Hozzávalók
- 1 nagy fej savanyú káposzta
- 500 g sertéscsülök
- 500 g kolbász
- 3 nagyobb sárgarépa
- 1 Fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk Majoránna
- 1 tk őrölt köménymag
- só, bors
- 3 ek olaj
- 11⁄2 l víz
Eljárás
Elsőként a sertéscsülököt tegyük fel főni. Nekem az a tapasztalatom, hogy ehhez a legjobb egy nagy méretű fazekat használni, amiben a hús bőven elfér.
Közben pucoljuk meg és reszeljük le a sárgarépát, és aprítsuk fel a vöröshagymát. Ha megsült a hús, adjuk hozzá a zöldségeket, és folyamatosan kavarjuk. Ahhoz, hogy a zöldségek megfelelően megpiruljanak, én 3-4 percig szoktam őket pirítani.
A káposztát vágjuk vékony csíkokra. A tapasztalataim szerint ez praktikusabb, mint reszelni, mert így a káposzta nem lesz szottyos. Adjuk hozzá a káposztát a fazékhoz, és keverjük össze a húsos-zöldséges alappal.
Amikor a káposzta már jól összekeveredett a többi hozzávalóval, adjuk hozzá a fűszereket, majd öntsük fel vízzel. Vigyázzunk, a víz mennyisége változhat a káposzta savanyúságától és saját ízlésünktől függően.
Következő lépésként jöhet a kolbász. Vágjuk fel karikákra, majd adjuk hozzá a leveshez, és főzzük tovább legalább 1,5-2 órán keresztül, amíg a káposzta megpuhul.