Forrás: Pixabay: sandid
Házi készítésű egészséges datolyás pogácsa
Az illat, ami betölti a konyhát, ahogy ezek a pogácsák aranybarnára sülnek, legalább olyan mennyei, mint az ízük!
Hozzávalók
- 11⁄2 csészék Teljes kiőrlésű liszt
- 1⁄2 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1⁄4 csésze kristálycukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 1⁄4 teáskanál só
- 1⁄2 csésze Sótlan vaj, hűtve és kockára vágva
- 3⁄4 csésze Apróra vágott datolya
- 1⁄2 csésze Teljes tej
- 1 Tojás, enyhén felvert tojás
Eljárás
Melegítse elő a sütőt 220°C-ra (425°F). Tapasztalataim szerint a sütő megfelelő előmelegítése kulcsfontosságú az ideális, aranybarna kéreg eléréséhez.
Keverje össze a teljes kiőrlésű lisztet, a teljes kiőrlésű lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót egy nagy tálban. Ez a száraz keverék elengedhetetlen a pogácsához, és jól összekeverve biztosítja az állagot.
Adja hozzá a kihűlt, kockára vágott vajat. Sok próbálkozásom során azt tapasztaltam, hogy ha az ujjbegyeivel keveri a vajat a lisztbe, amíg az durva morzsára nem hasonlít, akkor a pogácsa pihe-puha lesz.
Ezután keverjük bele az apróra vágott datolyát. Győződjön meg róla, hogy egyenletesen oszlik el, hogy minden egyes falatban egyenletesen édes legyen.
Keverje össze a tejet és az enyhén felvert tojást, majd adja ezt a lisztkeverékhez. Óvatosan keverjük össze, amíg éppen csak összeáll, nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy ne keverjük túl. Így lesz a pogácsa könnyű és puha morzsa.
Öntse a tésztát enyhén lisztezett felületre, és gyúrja óvatosan, amíg össze nem áll. Ne feledje, minél kevesebbet kell vele bánni, annál jobb.
A tésztát kb. 2 cm vastagságúra sodorjuk ki, és egy sütiszaggatóval vagy üvegszegély segítségével kör alakúra vágjuk. Én minden alkalommal úgy tapasztalom, hogy a kör alakú pogácsaszaggatóval érjük el a legjobb eredményt.
Helyezze a köröket egy sütőlapra, úgy, hogy minden pogácsa között kb. 2 cm távolságot hagyjon.
Süssük 12-15 percig, vagy amíg a pogácsák aranybarnára sülnek.