Forrás: nitrub for Getty Images
Házi mandarin lekvár
Mindig is nagy rajongója voltam a lekvárnak, és már többször kísérleteztem különböző gyümölcsökkel. De a mandarin lekvár igazán kiemelkedik. Olyan élénk, citrusos íze van, ami egyszerűen feldobja a pirítóst, a süteményt vagy a joghurtot, amihez hozzáadod. Ezzel a recepttel a leghidegebb évszakban is élvezheted a téli frissességet.
Hozzávalók
- 1 kg Mandarinok
- 1 kg cukor
- 1 nagy Kifacsart citrom
- 1 Csésze víz
Eljárás
A mandarinlekvár elkészítéséhez először alaposan mossuk meg a mandarinokat. Sokéves tapasztalatom alapján azt javaslom, hogy bio mandarint használjunk, mivel a gyümölcshúst és a héját is felhasználjuk, és a bio gyümölcsök kevesebb növényvédő szert tartalmaznak.
Hámozzuk meg a mandarinokat, és tartsuk meg a héjukat is. Ebben a szakaszban ügyeljünk arra, hogy a héj minden fehér részét eltávolítsuk, mert a lekvár elkészítésekor kesernyés ízt okozhatnak.
Vágjuk a mandarin héját vékony csíkokra. A csíkokon ne maradjon túl sok a fehér belső héj, mert az keserűvé teheti a lekvárt.
Egy nagy lábasban tegyük bele a cukrot, a csíkokra vágott mandarinokat, a citromlevet és a vizet. Ezt a keveréket állandó keverés mellett forraljuk fel, ami segít a cukor teljes feloldásában és az egyenletes állag elérésében.
Csökkentse a hőfokot alacsonyra, és hagyja a keveréket párolódni. Ne feledje, hogy a túl magas hőmérséklet karamellizálhatja a keveréket, és befolyásolhatja a lekvár ízét.
A keveréket 15 percenként óvatosan keverje meg, amíg be nem sűrűsödik. Ez a folyamat akár 1,5 órát is igénybe vehet, de higgye el, az eredmény megéri.
Ha a mandarinlekvár elérte a kívánt állagot, forrón öntse sterilizált üvegekbe, és zárja le azokat.
A csodálatosan illatos, házi készítésű mandarinlekvár már készen áll az élvezetre vagy ajándékozásra. Körülbelül 6-12 hónapig eltartható - ha ennyi ideig érintetlenül tudod hagyni!