Forrás: freepik
Házi vegeta
A házi vegeta egy olyan szárított zöldségkeveréket jelent, amelyet elsősorban a levesek, húsok és egyéb ételek ízesítésére alkalmaznak Európában. Tökéletes azok számára, akik igyekeznek kerülni a felesleges adalékanyagokat és szeretnének természetesebb utat választani az ízlelőbimbóiknak.
Hozzávalók
- 500 g sárgarépa
- 2 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 zellergumó
- 1 kisebb zöldség (pl. petrezselyem, petrezselyem gyökér pasztinák stb.)
- 3 paradicsom
- 3 Paprika
- só tetszés szerint
Eljárás
A zöldségeket alaposan mossuk meg és pucoljuk meg, majd daraboljuk fel kisebb darabokra.
A felszeletelt zöldségeket adjuk hozzá a turmixgépben, és keverjük addig, amíg sima állagúvá nem válik.
Hozzáadjuk a sót, és tovább turmixoljuk a keveréket.
Egy sütőlapra terítsük a keveréket, amin szépen elterítjük egyenletesen.
Szárítsuk a keveréket alacsony hőmérsékleten (kb. 50-60 fok) a sütőben, amíg teljesen ki nem szárad (ez akár 1-2 hétig is eltarthat).
A száraz keveréket aprítógépben finomra őröljük.
Tároljuk száraz, hűvös helyen, szorosan lezárt edényben.