Forrás: Freepik
Hogyan kell sütni a mézes mázas sonkát
Egyszerűen nincs is jobb egy házi készítésű, mézes-mázas sonkánál, hogy a kis összejövetelt vagy a nagy ünneplést különleges alkalomnak érezhesse.
Hozzávalók
- 1 Csontos, teljesen átsütött, spirálisan felszeletelt sonka
- 1 csésze méz
- 1⁄2 csésze Barna cukor
- 1⁄2 csésze Almaborból
- 1⁄4 csésze Dijoni mustár
- 1⁄4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1⁄4 teáskanál őrölt fahéj
Eljárás
Melegítse elő a sütőt 165 °C-ra. A könnyebb takarítás érdekében fedje le a sütőedényt fóliával. Saját praktikus tippem - a fólia sokkal könnyebbé teszi az életedet.
Helyezze a sonkát vágott felével lefelé a sütőedénybe. Fedjük le a sonkát fóliával, és süssük kb. 2 órán át, vagy amíg át nem melegszik. Ne feledje, hogy már megsült; mi csak felmelegítjük.
Közben a máz elkészítéséhez keverje össze egy serpenyőben a mézet, a barna cukrot, az almaecidert, a dijoni mustárt, az őrölt szegfűszeget és az őrölt fahéjat. Megjegyzés a konyhámból - ragaszkodjunk az igazi mézhez, és kerüljük a szintetikus mézeket; az ízkülönbség észrevehető.
Közepes lángon addig keverjük, amíg a barna cukor alaposan feloldódik. Hagyjuk ezt a keveréket még 5 percig főni, amíg kissé besűrűsödik.
2 óra elteltével vegye ki a sonkát a sütőből, és növelje a hőmérsékletet 220 °C-ra (425 °F). A máz 1/3-át kenjük a sonkára, ügyelve arra, hogy a máz a szeletekbe kerüljön.
Süssük a sonkát, ezúttal fedetlenül, 15 percig. Ezután ismét kivesszük a sonkát a sütőből, és megkenjük a máz további 1/3 részével. Tegyük vissza a sütőbe további 15 percre. A magas hőmérséklet hatására a máz karamellizálódik, ami fokozza az ízét - ez az én kis titkom a tökéletes mézes mázas sonkához.
Most vegye ki a sonkát a sütőből, és utoljára kenje meg a maradék mázzal. Tálalás előtt 15 percig állni hagyjuk. Ez a pihenőidő segít, hogy a máz jobban behatoljon, és a hús szaftjait megeressze.
Bízz bennem, kövesd ezeket a lépéseket, és olyan látványos, ízgazdag mézes mázas sonkát kapsz, amit büszkén fogsz tálalni!