Forrás: Wikipedia
Hortobágyi húsos palacsinta
Hagyományosan a hortobágyi húsos palacsinta maradék pörköltből készül, de számtalan változata létezik. Egy dolog azonban biztos: minél több rajta a szósz, annál jobb!
Hozzávalók
Palacsinta:
- 20 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 11⁄2 dl szóda vagy szénsavas ásványvíz
- 1 csipet só
- 1 ek olaj
- étolaj palacsinták kisütéséhez
Töltelék:
- 1⁄2 kg csirke comb vagy mell
- 1 hagyma
- 1 nagy adag tejföl g
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 ks Paprika
- 1 paradicsom
- olaj
- só
- bors
Eljárás
A meghámozott hagymát apróra vágjuk. A húst apró kockákra vágjuk. A megtisztított paprikát és paradicsomot is vágjuk kisebb kockákra.
A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd ha már üveges, szórjuk rá a paprikát, majd adjuk hozzá a húst. Alapos keverés után ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hagyjuk egy kicsit főni, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Az egészet felöntjük bő vízzel, és lefedve 30-35 percig főzzük.
A pörköltbe belekeverjük a tejföl egy részét, de a palacsinta tetején hagyjunk annyit a díszítéshez. A megfőtt húst lecsepegtetjük.
A palacsinták elkészítéséhez a tojásokat egy tálba törjük és alaposan felverjük.
Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a tejet és a szénsavas vizet. Ha túl sűrű a tészta, adjunk hozzá egy kevés szénsavas vizet. Adjuk hozzá a sót és az olajat is, és hagyjuk állni a tésztát fél órát.
Öntsünk egy kis mennyiségű olajat egy serpenyőbe vagy serpenyőbe, melegítsük fel, majd fel, süssük ki a palacsintákat.
Tegyük a húst a palacsinták belsejébe, és hajtogassuk őket össze, táska formára. A pörkölt mártást ráöntjük és tejföllel tálaljuk.