Forrás: freepik
Hortobágyi húsos palacsinta
A Hortobágyi húsos palacsinta a magyar konyha egyik népszerű és ízletes hagyományos étele. Az eredeti recept gyakran használ baromfi húst hagymás, paprikás raguban, amit palacsintába töltünk és besamel mártással vonunk be.
Hozzávalók
A palacsintatésztához:
- 4 tojás
- 250 g liszt
- 500 ml tej
- 2 csipet só
A töltelékhez:
- 500 g csirkemell
- 2 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
A besamel mártáshoz:
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml tej
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 csipet szerecsendió
Eljárás
Készítsd el a palacsintát a szokásos módon: Verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejet, a lisztet és a sót. Keverjük simára, majd hagyjuk negyed órát pihenni. Ezután készítsd el a palacsintákat.
A töltelék elkészítéséhez aprítsuk fel a hagymát és fokhagymát. A csirkemellet vágjuk kisebb darabokra. A hagymákat dinszteljük meg az olajon, majd adjuk hozzá a húst. Fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával, majd pároljuk, amíg a hús megpuhul.
Közben készítsd el a besamel mártást: Egy lábasban olvasszuk meg a vajat, majd keverjük hozzá a lisztet. Add hozzá a tejet, majd fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval. Folyamatos kevergetés mellett főzze fel, míg be nem sűrűsödik.
Töltsd meg a palacsinta tésztát a húsrágúval, majd tedd őket egy sütőtálba. Öntsd rá a besamel mártást, és süsd előmelegített sütőben kb. 20 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Tálald forrón, friss zöldsalátával.