Húsgombócos savanyú káposzta
A savanyú káposzta kiváló vitamin és tápanyagforrás, főleg a téli hónapokban.
Hozzávalók
Káposztás alap
- 50 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg füstölt szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ks vöröshagyma
- 2 tk fűszerpaprika
- 1 dl víz
- 4 ks babérlevél
Húsgombóc
- 50 dkg darált sertéshús
- 25 dkg Rizs
- 1 ks vöröshagyma
- 2 ks tojás
- 1 gerezd fokhagyma
Rántás ás összeállítás
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 tk fűszerpaprika 1
- 5 dl víz
- 2 ek sertészsír
- 1 ek finomliszt
- 1 kk fűszerpaprika 2
Eljárás
A csíkokra vágott füstölt szalonnát megpirítjuk úgy, hogy jól kisüljön a zsírja. Majd rászórjuk az apróra vágott fokhagymát és a kockára vágott hagymát, megsütjük őket.
Erre jöhet a savanyú káposzta, amit kicsit pirítsuk le, aztán szórjuk meg fűszerpaprikával, és öntsük fel vízzel, és pároljuk puhára.
A húsgombóchoz a darált húst öntsük egy keverőtálba, majd szórjuk rá a rizst, amit nem kell előfőzni. Szórjunk rá kockára vágott hagymát, és üssünk rá két tojást. Majd sózzuk-borsozzuk ízlésünknek megfelelően.
Keverjük jól össze az egészet, majd formázzunk közel ökölnyi nagyságúakat.
Egy edény aljára helyezzük a káposztás alapot, amit előzőleg elkészítettünk. Erre jöhetnek a húsgombócok, és a legtetejére egy sor sima savanyú káposzta, amit hintsünk meg fűszerpaprikával, és szórjuk rá a babérleveleket.
Öntsük fel az egész, annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát, majd lefedve rakjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe az egészet, ahol 2 órát hagyjuk.
A sütőből kivéve öntsük a káposzta tetejére a rántást. Majd rakjuk vissza lefedve újra az edényt a sütőbe 10 percre, aztán kivéve fogyaszthatjuk is.