Forrás: Vecteezy
Húsos rakott zöldbab
A tejfölös rakott zöldbab egy könnyen elkészíthető, ízletes és laktató energiabomba, ami még másnap is garantáltan ízleni fog.
Hozzávalók
- 2 dl Rizs
- 20 dkg bacon
- 1 ks hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ks Paprika
- 50 dkg darált sertéscomb
- 1 kg zöldbab
- 5 dl tejföl
- 2 ks tojás
- étolaj
- só
- bors
- Majoránna
- fűszerpaprika
Eljárás
Főzzük meg a rizst, és tegyük félre.
Egy serpenyőben kis olajon, közepes lángon tegyük fel sülni kockára vágott szalonnát, pár darabot tegyünk félre.
Adjuk hozzá a hagymát, a reszelt fokhagymát, a kockára vágott paradicsomot és egy teáskanál fűszerpaprikát. Lefedve pároljuk 4-5 percig.
Keverjünk hozzá 1 kiló darált marhahúst, és ízesítsük sóval, borssal, majoránnával és pirospaprikával. Fedjük le és pároljuk 20 percig.
2 cm-es darabokra vágjuk a megtisztított zöldbabot, és hozzáadjuk egy fazék forrásban lévő (sós) vízhez. 15 percig főzzük, majd leszűrjük.
A sütőt 210 fokra előmelegítjük. Egy közepes méretű tepsi vagy hőálló tál alját vékonyan kiolajozzuk. A megfőtt zöldbab felét a serpenyő aljára terítjük és elsimítjuk.
A zöldbab tetejére adjuk a főtt rizzsel összekevert darált húsos keveréket. A tetejére szórjuk a maradék zöldbabot, és finoman lenyomkodjuk, hogy sima, egyenletes legyen a felülete.
Egy kis tálban keverjük össze a felvert tojást a tejföllel. Öntsük a keveréket a zöldbabra, és oszlassuk el egyenletesen, egy kanál segítségével lenyomkodva, hogy az edény aljára érjen. A tetejére szórjuk a fenntartott szalonnadarabokat.
Tipp: ha különlegessé szeretnéd tenni ezt az egyszerű ételt, beadagolhatod a hozzávalókat kisebb hőálló tálakba is úgy, hogy minden személynek jusson egy tál étel. Jó étvágyat!