Forrás: Youtube
Húsvéti sonkaleves az ünnepre
Hozzávalók
- 2 Szál sárgarépa
- 2 Szál petrezselyemgyökér
- 60 g sertészsír
- 2 Fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- Szál néhány újhagyma
- 1 tk kömény
- 2 tk pirospaprika
- 2 ks babérlevél
- szerecsendió
- 1 tk szárított lestyán
- 2 l sonkafőző lé
- 500 g a sonkából
- 2 ks krumpli
- 2 ek tejföl
- 1 ek liszt
- 1 tk Mustár
- 1 ek tejszínes torma
- 5 ks tojás
Eljárás
A húsvétra főzött sonka levét megmentjük, és a benne főtt sonkából 500 grammot félreteszünk. A leveshez először egy nagyobb fazékban elkezdjük pirítani a megtisztított, karikára vágott répát és petrezselyemgyökeret. Hozzáadjuk a zsírt, a meghámozott, finomra vágott hagymát, az összezúzott fokhagymát, és erősen lepirítjuk, illetve mehet még bele egy kevés az újhagyma fehér részéből.
Fűszerezzük köménnyel, pirospaprikával, babérlevéllel, szerecsendióval és lestyánnal, majd felöntjük a sonkafőző lével, és beletesszük a megtisztított, felkockázott krumplit és szintén kockákra vágott sonkát is. Amikor a krumpli puhára főtt, habarást készítünk, amihez a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, a mustárral és a tormával, majd hőkiegyenlítéssel az ételhez adjuk. Kiforraljuk 2-3 perc alatt, majd óvatosan beleütjük a tojásokat, és kb. 10 percig, szigorúan keverés nélkül tovább főzzük. Az újhagyma felkarikázott zöld részével megszórva tálaljuk.