Forrás: Pixabay : pflanzenlust
Huszár fánkok Karácsonyi kekszek
A huszárfánk egy különleges finomság, amelyet már sokszor készítettem. Finom, lekvárral töltött, omlós tésztaízű, lekvárral töltött tésztájuk kicsiknek és nagyoknak egyaránt örömet okoz. A recept rendkívül egyszerű és egyszerű, így minden sütni vágyónak sikerülhet.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 125 g cukor
- 1 tojás
- 1 Pinch só
- Egy kezeletlen citrom héja
- Piros lekvár (málna, eper vagy hasonló)
- Porcukor a porozáshoz
Eljárás
A hussarenkrapfen sütéséhez először keverje össze a lisztet a cukorral, a sóval és a citromhéjjal egy tálban. Tényleg érdemes kezeletlen citromot használni, összehasonlíthatatlanul jobb az íze.
Most adjuk hozzá a hideg vajat apró darabokban, és gyorsan dolgozzuk bele a lisztes keverékbe az ujjbegyeinkkel. Különösen fontos, hogy gyors legyél ennél a lépésnél, mert minél hidegebb marad a vaj a feldolgozás során, annál puhább lesz a tészta.
Adja hozzá a tojást, és dolgozzon mindent gyorsan sima tésztává. Személy szerint úgy gondolom, hogy itt a legjobb, ha a kezünkkel dolgozunk.
Csomagolja a tésztát fóliába, és hagyja pihenni a hűtőben kb. 2 órán át.
A pihentetés után lisztezett munkafelületen kb. 2 cm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát, és kerek pogácsaszaggatóval (kb. 4 cm átmérőjű) kekszeket vágunk ki. A kekszek közepén egy kisebb vágóeszközzel vágjunk ki egy kis részt; ezek később fedőként szolgálnak majd.
Helyezze a kivágott kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és tegyen mindegyik közepére egy-egy púpozott adag lekvárt. Ne legyünk túl takarékosak, a lekvár a sütőben elolvad, és szépen megtöltik a kekszeket.
Süssük 180°C-on (légkeveréses sütőben) kb. 10-15 percig, amíg aranybarnára sül. Sütés után hagyjuk a huszárfánkokat rövid ideig hűlni, majd helyezzük a fedeleket a megtöltött kekszekre, és porcukorral hintjük meg.