Igazi magyar Töltött Szőlőlevél
A töltött szőlőlevél egy hagyományos magyar étel, mely töltünk meg ízletes fűszeres rizzsel és darált hússal. Az elkészítése időigényes, de a végeredmény kárpótol mindenkit.
Hozzávalók
- 24 ks szőlőlevél (friss vagy konzerv)
- 1 Csésze Rizs
- 1 ks hagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
Eljárás
A rizst mossuk át hideg vízben, majd főzzük meg a csomagoláson találó utasítások szerint. Tegyük félre hűlni.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és pároljuk üvegesre.
A párolt hagymához adjuk hozzá a főtt rizst, sót, borsot, köményt, citromlevet és apróra vágott petrezselymet. Keverjük össze alaposan.
Vegyünk egy szőlőlevelet és helyezzük rá a töltelékre kevesebb, mint evőkanálnyi mennyiséget.
Helyezzük a töltött szőlőlevelet, hozzá néhány citromkarikát vagy szőlőfürtöt.
6 Főzzük vagy gőzöljük körülbelül 45 percig, amíg a szőlőlevelek puhák lesznek és a töltelék átpuhul.
Tálalás előtt hűtsük le egy kicsit, majd ízlés szerint friss citromlével vagy jogttal kínáljuk.