Forrás: Youtube
Igazi mosolygós eszkimó lángos
A nyár kihagyhatatlan strandolós finomsága.
Hozzávalók
- 30 dkg kenyérliszt bl dl tej
- 11⁄2 dl víz
- 21⁄2 dkg friss élesztő egy egésznek fele
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál porcukor
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 20 dkg sajt
- 20 dl napraforgó olaj
Eljárás
Egy pohárban langyosra mikrózzuk a tejet. Ezután beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük, kb. 10 perc alatt felfut. Közben egy mély tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet. Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy egy eléggé lágy tésztát kapjunk, de ne folyjon azért. (Ezt nehéz eltalálni, én úgy szoktam "belőni" a megfelelő állagot, hogy leszedem ugye a masszát a kezemről, megvizezem a kezemet tisztán, finoman a tészta tetejéhez érintem, és ha nem ragad így rá, akkor jó az állag.) Az eredeti receptben kelesszük duplájára, kb. egy óra alatt, de van, hogy háromszorosára is megnő.
Egy serpenyőben kb. olajat hevítünk nagyon forróra. Kb. 5-6 centis darabokat veszünk le a masszából, olajos kézzel jól széthúzgáljuk, és kisütjük a forró olajban kb. 2-4 perc alatt. Ebből a mennyiségből nekem 8 darab szokott lenni.
Fokhagymás olajjal, tejföllel, sajtal a legfinomabb szerintem, de persze ezt mindenki a maga ízlésére formálhatja, hogy mit tesz rá.