Forrás: freepik
IKEA mandulatorta
A Nyugaton népszerű IKEA mandulatorta receptjét szeretném megosztani velem. Ízletes, krémes, de mégis egyszerűen elkészíthető torta, amit már sokszor sütöttem.
Hozzávalók
Torta alap:
- 200 Gram Mandula
- 6 tojás
- 100 Gram cukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Mandulakrém:
- 300 Gram fehér csokoládé
- 400 Milliliter Tejszín
- 200 Gram darált mandula
- 50 g cukor
- egy kis rumaroma
Díszítés:
- porcukor
- friss gyümölcsök (eper, málna)
Eljárás
Elosztjuk a tojásokat sárgájára és a fehérjére. A fehérjét a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Fontos, hogy nagyon kemény legyen a habja, ellenkező esetben nem lesz elég puha a torta alap.
A mandulát finomra daráljuk, majd a tojássárgájával, a cukorral és egy csipet sóval jól összekeverjük.
Beledolgozzuk a tojásfehérjét is, szépen, fokozatosan, nehogy összeessen. A cél itt az, hogy könnyű, levegős alapot kapjunk.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát, majd 175 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük. Figyelem, minden sütő más, így célszerű tűpróbával ellenőrizni a sütési idő végén, hogy átsült-e a tészta.
Mandulakrém: 1. A tejszínt feltesszük forrni, majd hozzáadjuk a darabolt fehér csokoládét, a cukrot és a darált mandulát. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sima masszát nem kapunk. Lehet, hogy eleinte gyanús lesz a dolog, de kitartás, végül minden összeáll!
Ha elkészült a krém, hozzáadunk egy kis rumaromát, majd hagyjuk kihűlni.
Összeállítás: Amikor a tortaalap is és a krém is kihűlt, a krémet rákenjük az alapra. Fölülről porcukorral vagy friss gyümölcsökkel díszítjük.