Ínycsiklandó szilvás gombóc
Ez a finomság az egyik kedvenc nyári desszertem. Mindenkinek kötelező recept, aki szereti a szilvát.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya (főtt, meghámozva)
- 250 g liszt
- 1 ks tojássárgája
- 12 szem magozott szilva
- 100 g zsemlemorzsa
- 100 g vaj
- 1 tk só
- Porcukor (díszítéshez)
- Fahéj (díszítéshez)
Eljárás
A főtt burgonyát még melegen alaposan összetörjük, majd hozzáadjuk a lisztet, tojássárgáját és a sót. Jól összedolgozzuk, amíg rugalmas tésztát kapunk.
Enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát.
A tésztát egyenlő méretű négyzetekre vágjuk és kézzel formázott gombócokat készítünk, mindegyik közepébe helyezünk egy szem magozott szilvát. (Aki édesszájú az tehet a szilva közepébe egy kevés fahéjas cukrot.) Gondosan összecsavarjuk a tésztát, hogy a szilva teljesen be legyen burkolva.
Egy nagy fazékban vízet forralunk, majd beletesszük a gombócok és addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére. Ekkor még 2-3 percig főzzük, majd a gombócokat szűrőkanállal kivesszük, és félretesszük.
Egy kis serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Addig pirítjuk, amíg aranybarnára nem sül.
A gombócokat meghempergetjük a pirított morzsában, hogy teljesen befedjék őket.
A szilvás gombócokat porcukorral és fahéjjal megszórva tálaljuk.