Ismert és kedvelt Hordós savanyúság
A hordós savanyúság az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar tartósítási eljárás eredménye. Ez a recept nem csak kiválóan tálalja a zöldségek természetes ízét, de a benne található erjesztett ételeknek számos egészségügyi előnye is van, mint például a probiotikus tulajdonságok.
Hozzávalók
- 2 kg káposzta
- 12 ks kápia paprika
- 8 ks zöld paradicsom
- 2 kg uborka
- 4 Fej vöröshagyma
- 20 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 3 l víz
- 30 g só
Eljárás
A zöldségeket alaposan megmossuk, a paprikáknak kivágjuk a szárukat, az uborkákat pedig felkarikázzuk.
A fokhagymát és a vöröshagymát meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk.
A káposztát vastagabb csíkokra vágjuk, a kaprot pedig aprítjuk.
Egy nagyobb hordó aljára elosztjuk a fűszereket, aztán beletesszük a zöldségeket, vegyesen.
A vizet felforraljuk a sóval, majd hagyjuk kihűlni.
Az állott sósvizet ráöntjük a zöldségekre, úgy, hogy mindent ellepjen.
A hordót befedjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk erjedni 2-3 hétig.
Az erjesztés után a hordót hűvös helyen tároljuk.