Isteni Csülök Pörkölt Bográcsban
A csülök pörköltje a magyar konyha egyik legnépszerűbb fogása. A hús lassú főzésével és a fűszerekkel teli pörköltalappal készül el, ami igazi ínyencség. A bográcsban készített változat különleges hangulatot teremt és még ízletesebbé teszi az ételt.
Hozzávalók
- 1 kg sertéscsülök
- 2 Fej vöröshagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt piros paprika
- 2 ks babérlevél
- 2 Szál csombor
- 2 ks zöldpaprika
- 2 ks paradicsom
- só, bors ízlés szerint
- víz
- olaj a sütéshez
Eljárás
Mossuk meg a csülköt, vágjuk nagyobb darabokra, majd szárítsuk meg.
A bográcsban hevítsünk olajat, majd adjuk hozzá a csülökdarabokat, és pirítsuk át őket.
Vágjuk apróra a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a csülökhöz, és pároljuk meg.
Szórjuk rá a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és piros paprikát, majd keverjük össze.
Adjuk hozzá a paradicsompürét, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst.
Adjuk hozzá a babérlevelet, a csombort és a sót, majd főzzük alacsony lángon kb. 2rán át, időnként megkeverve.
Vágjuk fel a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd adjuk hozzá a pörkölthöz, és főzzük még 30 percig.
Ha szükséges, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk.