Forrás: Pixabay: congerdesign
Ízekben gazdag Sütőtök püré
A sütőtök pürét sokszor készítettem már - mindig fantasztikus az eredmény! Ízletes, gazdag, és tökéletes kísérő például pulyka vagy csirke mellé. Természetesen gluténmentes, és egyszerű megtalálni hozzá mindent a helyi boltban vagy a piacokon - ráadásul alacsony kalóriatartalmú és tele van rostokkal, így egészséges választás is. Tehát ha te is szereted a sütőtököt, biztosan imádni fogod ezt a finom pürét!
Hozzávalók
- 1 Közepes méretű sütőtök
- 4 evőkanál olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
- 1 Csésze tej (alternatívaként mandulatej, vagy bármilyen tejhelyettesítő)
- 4 gerezd fokhagyma
- fél vöröshagyma
- fél tk szerecsendió
Eljárás
A sütőtököt válaszd ki alaposan a piacon, kellően érett legyen - ezáltal az íze sokkal zamatosabb lesz. Melegítsd elő a sütőt 200°C fokra.
Mossd meg a sütőtököt, vágd félbe és kanalazd ki a magjait. Ezután vágd kisebb darabokra, a héját nem szükséges eltávolítani.
Képzel el egy sütőpapírral bélelt tepsit, és helyezd rá a sütőtök darabokat. Öntsd le az olívaolajjal, és ízlés szerint sózd-borsozd meg.
Sütés közben ne felejtsd el ellenőrizni a sütőtököt! Kb. 45 perc alatt puhára sül, de a főzési idő is változhat a sütőtök méretétől függően.
Közben a hagymát és fokhagymát pirítsd meg egy kis olívaolajon. Vigyázz, hogy ne égjen oda!
Amikor a sütőtök puha, vedd ki a sütőből, hagyd hűlni kicsit, majd kanalazd ki a héjából.
Egy turmixgépben vagy botmixer segítségével pürésítsd össze a megpárolt hagymát, fokhagymát és a sütőtököt. Adj hozzá annyi tejet, amennyivel a püré állagát krémesre tudod állítani.
Ízlés szerint fűszerezd.