Jótékony kombucha recept
A kombucha egy erjesztett tea, mely tele van probiotikumokkal és jó hatással van az emésztőrendszerre. Ezenkívül segíthet az immunrendszer erősítésében is.
Hozzávalók
- 1 l víz
- 5 filteres fekete vagy zöld tea
- 100 g cukor
- 100 ml kombucha anya (előző adagból)
- 1 scoby (a kombucha anya tenyészete)
Eljárás
Forraljunk fel 1 liter vizet, majd helyezzük bele a teafiltereket és hagyjuk állni 10 percig. Távolítsuk el a teafiltereket, majd keverjük hozzá a cukrot és hagyjuk teljesen kihűlni a keveréket.
Öntsük át a teaát egy üvegedénybe, majd adjuk hozzá a korábban elkészített kombucha anyát és a scoby-t is.
Fedjük le az üvegedényt egy konyharuhával vagy légmentesen zárható fedéllel, de hagyjunk némi levegőt is belülre.
Helyezzük az üvet egy sötét helyre, ahol átlagos hőmérséklet van (kb. 20-25 fok) és hagyjuk fermentálni 7-14 napig. Minél hosszabb ideig hagyjuk, annál erősebb íze lesz a kombuchának.
Ha elérte a kívánt ízt, óvatosan távolítsuk el a scoby-t egy tiszta edénybe, majd töltsük át a kombuchát üvegekbe.
Hűtsük le a kombuchát a hűtőszekrényben, majd tálaljuk jéggel és friss gyümölcsökkel.