Káposztás sztrapacska
A sztrapacska egy hagyományos szlovák tésztaétel, nagyon hasonló a galuskához. Ez a változat ízletes savanyú káposztával készül.
Hozzávalók
tészta
- 500 g burgonya
- 300 g liszt
- 1 teáskanál só
káposztás töltelék
- 500 g savanyú káposzta
- 100 g szalonna
- 1 ks hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
Eljárás
A burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, majd összetörjük.
A törtburgonyához hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd összegyúrjuk. A tésztát vastag golyókra formázzuk, majd ujjunkkal lyukat nyomunk a közepükbe.
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy serpenyőben kisütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd megpároljuk.
Hozzáadjuk a káposztát, és addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul.
A tésztát sós, forrásban lévő vízben főzzük, amíg a tésztagolyók fel nem jönnek a víz felszínére. Ekkor kivesszük őket a vízből, és belekeverjük a káposztába.
Az egész tésztát hozzáadjuk a káposztához, és jól összekeverjük. Tálalás előtt meglocsoljuk a szalonnazsírral, és tetszés szerint fűszerezzük.