Forrás: FB: Receptneked.hu - Mutasd mit főztél!
Kapros lepény
Egy finom, gyorsan elkészíthető, ízletes kapros lepény, amely tökéletes étvágygerjesztő vagy előétel.
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 2 ek só
- 50 g élesztő
- 700 ml tej
- 300 g zsír
- 2 csokor kapor
Eljárás
Keverjük össze az élesztőt 100 ml tejjel.
Keverjük össze a lisztet a sóval, készítsünk egy mélyedést, és öntsük bele az élesztőt.
Ezután dolgozza bele a maradék 600 ml tejbe.
Egy idő után adjunk hozzá 1 evőkanál zsírt, és dolgozzuk bele.
Fedjük le a tésztát, és hagyjuk kelni 1 órán át.
Lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát.
Kenje meg zsírral, és szórja meg apróra vágott kaporral.
Az egyik oldalát félbehajtjuk, a másik oldalát pedig félbehajtjuk.
A másik oldalát is megkenjük zsírral, megszórjuk kaporral, és ráhajtjuk.
Ismét feltekerjük, megkenjük zsírral, megszórjuk kaporral és összehajtjuk.
Tekerjük ki a tepsi méretére, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
A tetejét megkenjük zsírral, és megszórjuk sóval.
Hagyjuk a süteményt egy ideig kelni.
A pitét 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.