Karácsonyi Almás fahéjas muffin
Tavaly karácsonykor döntöttem el, hogy a családomnak valami különleges süteményt készítek ajándékba. Az Almás fahéjas muffin receptje volt, amit egy régi esztergomi szakácskönyvből találtam, és most már hagyomány lett nálunk. Azóta többször is elkészítettem már, és mindig nagy kedvenc volt a családban, és a szomszédok is mindig örömmel vették, ami a sütőből kikerült.
Hozzávalók
- 2 nagy alma
- 2 ks tojás
- 1 Csésze cukor
- 1⁄2 Csésze olaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 11⁄2 Csésze liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1⁄2 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1⁄2 Csésze mazsola
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra és tegyünk papírkapszlit a muffin sütőformába.
Hámozzuk meg és reszeljük le az almákat egy nagy tálba. Keverjünk hozzá két tojást, a cukrot, az olajat és a vaníliakivonatot alaposan. Nagyon fontos, hogy az alma és az olaj keveréke ne legyen túl száraz, mert akkor a muffinok szárazak és morzsálódnak majd.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat.
Öntsük hozzá a lisztes keveréket az almakhoz és keverjük össze, amíg az összetevők jól el nem keverednek. Megjegyzem, nem szabad a tésztát túl sokáig keverni, mert akkor a muffinok nem lesznek olyan puha és könnyű textúrájúak.
Adjuk hozzá a mazsolát az almás keverékhez és dolgozzuk el benne. Számomra a mazsola douceurjának és a fahéj illatának megjelenése az, amikor tudom, hogy a muffin tésztám tökéletes.
Kanalazzuk a tésztát a kész muffin formákba, majdnem a tetejükig.
Süssük az almás-fahéjas muffinokat 20-25 percig, vagy amíg a tetejük aranybarna nem lesz. Óvatosan vegyük ki a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni.