:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/RHqbrWXhi1xSi5QZWzvy/fd16723b4eeb4b3421dc83095a8528.jpeg)
Forrás: FB: Mit főzzek ma, receptek és ötletek
Karácsonyi csirkemelles őzgerinc
Ez a karácsonyi csirkemelles őzgerinc recept mindig nagy sikert arat a családomban. Különlegesnek és ünnepinek hat, mégis egyszerű elkészíteni. Az ízek egyedi kombinációja tényleg emlékezetessé teszi ezt az ételt. Próbáld ki, garantáltan nem fogsz csalódni!
Hozzávalók
- 800 g csirkemell
- 200 g bacon szalonna
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 2 teáskanál szárított kakukkfű
- 2 evőkanál olaj
- 200 g gomba
- 3 evőkanál vaj
- 4 evőkanál tejföl
- 200 g sajt (trappista vagy ementáli)
- 1 Csomag leveles tészta
Eljárás
A csirkemellet alaposan mossuk meg és szárítsuk le. Ezután sózzuk és borsozzuk meg az ízlésünknek megfelelően. Mindig ellenőrizzük a só mennyiségét, mert nem szeretnénk túlsózni az ételt.
Tegyük a csirkét egy serpenyőben az olajjal, és süssük meg minden oldalát. Itt figyeljünk arra, hogy a csirkemell könnyen kiszáradhat, ezért ne hagyjuk túl sokáig a tűzhelyen.
A gombákat mossuk meg, majd vágjuk fel. Tegyük egy másik serpenyőbe a vajjal és pirítsuk meg őket.
Turmixoljuk le a pirított gombákat, majd keverjük hozzá a tejfölt. Ez lesz a gombakrém, amit a csirkemellre kenünk majd.
Vágjuk be a csirkemellet, hogy kissé megnyíljon, és kenjük bele a gombakrémet. Tegyük rá a sajtot is, majd takarjuk be bacon szalonnával. A végeredmény egy húsos \tekercs\ lesz.
Göngyöljük a csirkét a leveles tésztába, ezután helyezzük a húst egy sütőformában.
Süssük 180 °C-on 60-90 percig. Figyeljünk arra, hogy a hús belső hőmérséklete elérje a 75 °C-ot, így biztosan átsül.
Hagyjuk pihenni 5-10 percet, mielőtt felszeletelnénk, hogy a levét ne veszítse el.