Forrás: freepik
Karácsonyi kuglóf
Bemutatok egy igazi, klasszikus karácsonyi receptet, mely számos családi összejövetelen bizonyított már. Nagyon szeretem ezt a kuglóf receptet, mert egyszerű, mégis az ünnep hangulatát tökéletesen megidéző sütemény készíthető belőle.
Hozzávalók
- 500 g önserkentő liszt
- 150 g cukor
- 250 g vaj
- 25 g élesztő
- 2 ks tojás
- 50 ml tej
- csipet só
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 150 g mazsola
Eljárás
Keverjük össze a lisztet a cukorral és a sóval. Adjuk hozzá a vajat, és dolgozzuk össze, amíg morzsalékos állagú lesz.
Langyosítsuk meg a tejet, és oldjuk fel benne az élesztőt. Várjunk, amíg a feloldott élesztő habot vet.
Adjuk hozzá a tejben feloldott élesztőt és a tojásokat a lisztes- vajas keverékhez. Keverjünk hozzá vaníliaesszenciát és fahéjat.
**Hasznos tanács: A vaníliaesszencia és a fahéj teszi igazán karácsonyivá a kuglófot, ne spóroljunk vele!**
Dolgozzuk össze a tésztát, majd gyúrjuk bele a mazsolát.
Pihentessük a tésztát legalább fél órát, mielőtt a kuglóf formába tesszük.
Süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e.
Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral, kenjük le vajas-mézes krémmel és szórjuk meg aprított mandulával.