Forrás: Pixabay: ha11ok
Karácsonyi Nutellás linzerkarikák
Minden évben előkerül nálunk ez a recept a karácsonyi ünnepek alatt, és mindig sikert arat a vendégeknél. Az állagát és finom nyári hazai ízeit mindenki imádja. Az alap receptjét a nagymamámtól tanultam, és azóta minden évben én készítem el a családnak. Mutatós és finom sütemény, mely a karácsonyi hangulatot tökéletesen megteremti.
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 ks tojás
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg Mandula
- 1 csipet só
- 1⁄2 citrom reszelt héja
- 10 dkg Nutella
Eljárás
Az első lépés, hogy a lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Személyes tapasztalat, hogy mindig szebb és puhább lesz a tészta, ha a lisztet előtte átszitáljuk.
A liszthez hozzáadjuk a vajat, a porcukrot, a tojást, az összevágott mandulákat, a sót és a citromhéjat. Kezdjük el gyúrni a tésztát, míg teljesen össze nem áll. Ha túl ragacsosnak érezzük, nyugodtan adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Ha pedig túl száraz, akkor egy kis vaj hozzáadásával lehet puhítani.
A tésztát ezután letakarva, de a hűtőben pihenni hagyjuk kb. 30 percig. Ez a lépés hasznos a tészta szilárdságának növelésében, így könnyebben fogunk tudni vele dolgozni.
A tésztából dió nagyságú darabokat veszünk, lisztezett felületen az ujjainkkal lapítjuk, majd kiszaggatjuk a karikákat.
A tésztákat előmelegített sütőben, 180°C-on 10-12 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Fontos, hogy az alacsonyabb hőfokon több ideig sütve finomabb és omlósabb lesz a linzer.
Amikor a linzerek kihűltek, a karikák közé kanalazzunk egy kis Nutellát, majd óvatosan összeragasztjuk őket.