Forrás: canva
Karácsonyi puding
A karácsonyi puding elkészítése hagyományom legjobban várt része. Évről-évre mindig izgalmas pillanat, amikor végre kibontom a pudingot a főzőkendőből, és megszagolom a karácsony illatát.
Hozzávalók
- 500 g szárított gyümölcs (pl. mazsola, datolya szárított cseresznye)
- 1 narancs leve és héja
- 100 g tojássárgája
- 100 g szép világos barna cukor
- 150 g vaj
- 250 g önserkentő liszt
- 50 g mogyoró
- 50 g Mandula
- Késhegynyi fahéj
- Késhegynyi szegfűszeg
- Késhegynyi szerecsendió
- 1 Csésze rum
Eljárás
A gyümölcsöket, a narancslé és héj felét, a rumot egy nagy tálba tesszük, és lefedjük éjszakára. Elengedhetetlen, hogy hagyjuk, hogy a gyümölcsök elképesztően gazdag és aromás ízeket nyerjenek.
Másnap keverjük össze a sót, a cukrot, a fűszereket és a vajat, ezáltal kialakítva a hagyományos puding alapját.
Adjuk hozzá a lisztet, a tojást, a mogyorót és a mandulát, és keverjük össze. Ha szükségesnek érzed, bátran adj hozzá egy kis rumot, hogy a tészta könnyű és lágy legyen.
A pudingmasszát tedd főzőkendőbe vagy pudingformába, majd gőzöljük kb. 5-6 órán keresztül. Megjegyezném, hogy döntő a hosszú főzési idő ahhoz, hogy a puding igazán különleges legyen.
Hagyd kihűlni, majd tárold hűvös helyen. Szerintem jobb, ha néhány héttel, de legalább egy héttel korábban elkészítjük karácsony előtt, így az ízek igazán összeérnek.