Forrás: Pixabay : MichaelBrilot
Karácsonyi speculoos torta
Szenvedélyes pékként és a karácsonyi ízek szerelmeseként mindig új recepteket próbálok ki. Ez a speculoos torta egy abszolút csúcspont. Egyesíti a speculoos keksz klasszikus ízét egy krémes töltelékkel - tökéletes kombináció a téli szezonban. Nemcsak a családom kedvence, de karácsonyi rendezvényeken is szívesen látott ajándék.
Hozzávalók
A padlóra:
- 200 Gram Speculoos keksz
- 100 Gram vaj
A töltelékhez:
- 500 Gram mascarpone
- 250 Gram tejszínhab
- 100 Gram cukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- Egy bio citrom héja
- Választható: apróra vágott pisztácia és spekulátus a díszítéshez.
Eljárás
A speculoos torta elkészítéséhez kezdjük az alap elkészítésével. A speculoos kekszet turmixgépben finomra morzsoljuk. Egy kis tipp: egy fagyasztózacskót és sodrófát is használhat a keksz morzsolásához.
Olvassza meg a vajat egy kis serpenyőben vagy a mikrohullámú sütőben, és keverje a kekszmorzsához. Nyomkodjuk a keveréket egy sütőpapírral bélelt, szivacsos formába (Ø 26 cm), és hűtsük ki.
A töltelékhez a tejszínt kézi mixerrel verjük kemény habbá. Ügyeljünk arra, hogy a tejszín nagyon hideg legyen, így könnyebb lesz a habverés.
Egy másik tálban keverjük össze a mascarponét a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Azt javaslom, hogy itt lassan haladjunk, hogy elkerüljük a csomósodást.
Ezután a tejszínhabot a mascarponés keverékhez keverjük.
A krémet egyenletesen kenje el a kekszes alapon, és tegye a tortát legalább négy órára, de lehetőleg egy éjszakára a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt megszórhatja a spekulátortort apróra vágott pisztáciával vagy spekulátormorzsával.