Forrás: SONJA via Adobe Stock
Karácsonyi vajas kenyér
Minden karácsonykor a házi készítésű keksz finom illata tölti be az otthonom. A családom alig várja, hogy megkóstolhassa a különleges kekszes süteményeimet, amelyeket mindig a megbízható piperezacskómmal készítek. Sok sikertelen próbálkozás után, amikor a tészta túl kemény vagy túl folyós volt, vagy a kekszek túl keményen jöttek ki a sütőből, végre megtaláltam az ideális vajas kekszreceptet. Próbáljátok ki!
Hozzávalók
- 200 g Vaj (szobahőmérsékleten)
- 150 g cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 Pinch só
- 200 g önserkentő liszt
- 100 g Kukoricaliszt
- 1 tojás
Eljárás
A karácsonyi vajas keksz sütéséhez a vajat az elkészítés előtt körülbelül egy órával vegyük ki a hűtőből, hogy megpuhuljon. Ellenőrizze ezt úgy, hogy az ujjával enyhén megnyomja a vajat. Meg kell puhulnia, de nem szabad folyósnak lennie.
Egy keverőtálban keverje össze a vajat, a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és a sót. Igyekezzünk mindent jól összekeverni, de ne verjük túl. Egyenletes keveréket akarsz, nem pedig habos krémet.
Most adjuk hozzá a lisztet és a kukoricalisztet, és dolgozzuk össze az egészet sima tésztává. Adjuk hozzá a tojást, és a lehető legrövidebb ideig gyúrjuk, mivel a túl sok gyúrás keményre gyúrhatja a kekszet.
Öntse a tésztát egy csillag alakú fúvókával ellátott szórófejes zacskóba. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl hideg, különben nehéz lesz átnyomni a fúvókán.
Most kis csíkokat vagy csíkokat fújjon egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szeretek különböző formákat készíteni, hogy fokozzam a karácsonyi hangulatot.
Süssük a kekszeket 180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses sütő 160 fok) kb. 10-12 percig, amíg a szélei enyhén aranybarnára sülnek. Körülbelül 8 perc múlva ellenőrizze, minden sütő más és más, és néha a kekszeknek kevesebb időre van szükségük.
Hagyja a kekszeket egy rácson kihűlni, majd enyhén szórja meg őket porcukorral. Kellemes sütést és boldog karácsonyt!