Karamellizált Szilvagombóc Torta
Ez a torta a hagyományos szilvagombóc ízeit ötvözi egy látványos sütemény formájában. A finom krumplis tészta, a karamellizált szilva és a morzsás krém tökéletes harmóniát alkotnak.
Hozzávalók
Tészta:
- 500 g sütpotato
- 25 g élesztő
- 150 g búzaliszt
- csipetnyi só
Töltelék:
- 500 g szilva
- 50 g cukor
Morzsás krém:
- 100 g vaj
- 100 g liszt
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál Fahéj
Eljárás
A tésztához a krumplit megfőzzük, majd áttörjük és hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt egy kevés langyos vízben feloldjuk, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a krumplipürét is, és összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk és hagyjuk kelni 30 percig.
Közben a szilvákat megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Egy serpenyőben olvasszuk meg a cukrot, majd dobjuk rá a szilvákat, és karamellizáljuk őket.
A langyos tésztát nyújtsuk ki egy tortaformába, majd szórjuk meg a szilvával. Újabb 30 percig hagyjuk kelni.
A morzsás krémhez a vajat elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral, majd fahéjjal ízesítjük. A morzsás keveréket szórjuk a tortára.
Előmelegített sütőben 180°C-on süssük a tortát kb. 30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.