Forrás: Pixabay: Sophkins
Karfiol főzelék
Én nagyon szeretem a karfiol főzeléket, mert egyszerű és gyorsan elkészíthető, ráadásul nagyon finom is. Az alábbi receptet gyakran használom, és mindig nagy sikert arat
Hozzávalók
- 1 Közepes méretű karfiol
- 1 Közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 l tej
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
Eljárás
Előkészítés: Az előkészítés során mossuk meg a karfiolt, és szedjük kisebb rózsákra. A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra. Ezekkel az apróságokkal majd a karfiol ízét fogjuk fokozni.
Főzés: Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük addig, amíg az aranybarnára színeződik. Ezután fokozatosan öntsük hozzá a tejet, közben keverjük, hogy csomómentes legyen. Adjuk hozzá a karfiolt, a sót, a borsot és a szerecsendiót. Főzzük addig, míg a karfiol megpuhul, kb. 15-20 percig. Fontos, hogy ne főzzük túl a karfiolt, mert akkor szétesik, azaz ideális, ha kissé roppanós marad.
Tálalás: Tálaláskor mindenképpen melegen szolgáld fel, és friss petrezselyemmel, vagy főtt tojással is díszítheted.