Forrás: Pixabay: RitaE
Kemencében sült, kiadós nyakas pecsenyelé
Ez az egyik kedvenc receptem, ha egy hangulatos vasárnapi vacsoráról van szó. Már többször elkészítettem ezt a kiadós nyakas sültet, és minden alkalommal abszolút sikert aratott a család és a barátok körében. A sertésnyak vajpuhára sül, és csodálatosan ropogós héja ellenállhatatlanná teszi. Remélem, önöknek is annyira ízlik ez a recept, mint nekem.
Hozzávalók
- 11⁄2 kg Sertésnyak
- só és bors
- 2 hagyma
- 2 dögevő
- 2 Zellerrudacskák
- 4 gerezd fokhagyma
- 500 ml marhahúsleves
- 2 Babérlevél
- 4 Csokor Rosemary
- 3 Tablespoon olívaolaj
Eljárás
A nyakpörkölt elkészítéséhez melegítse elő a sütőt 180 fokra. Fűszerezze a sertésnyakat bőségesen sóval és borssal, ez segít abban, hogy finom kérget kapjon.
Vágja a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát durva darabokra. Nincs szükség tökéletes kockákra, mivel ezek a hozzávalók elsősorban a pecsenye ízesítésére szolgálnak.
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, és süssük a nyakat mindkét oldalán kb. 5 percig, amíg szép aranybarna színt kap. Ez a lépés azért fontos, hogy a hús íze intenzívebbé váljon.
Vegye ki a nyakat a fazékból, és adja hozzá a zöldségeket. Pirítsuk kb. 10 percig, amíg megpuhul és aromás lesz.
Tegye vissza a sertésnyakat a fazékba, adja hozzá a babérlevelet, a rozmaringot és a húslevest. A húslevesnek körülbelül a nyak felénél kell lennie.
Fedjük le az edényt, és tegyük az előmelegített sütőbe. Hagyja a sültet körülbelül 3 órán át párolódni. Óránként egyszer javaslom megfordítani a pecsenyét, hogy egyenletesen süljön és szép színt kapjon.
A párolási idő után a nyakszirti sült készen áll a fogyasztásra. Vajpuhának kell lennie, és fantasztikusan ropogós kéreggel kell rendelkeznie. Szeletelje fel a nyakas pecsenyét, és tálalja bármilyen köret, például galuska, saláta stb. mellé.