Forrás: freepik
Kenyérlángos
A kenyérlángos egy hagyományos magyar étel, melyet tipikusan az év bizonyos hidegebb hónapjaiban fogyasztanak. Bár a neve nem mutatja, a kenyérlángos bizony egyfajta pizzának is tekinthető, amelyet isteni házi mártás és saját nevű toppingok koronáznak meg.
Hozzávalók
- 500 g rétesliszt
- 2 dl tej
- 10 g friss élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál só
- 2 dl víz
- 3 gerezd fokhagyma
- 200 g trappista sajt
- olaj a sütéshez
Eljárás
Az élesztőt futtasd fel a langyos, cukros tejben.
Az átszitált lisztet tedd egy tálba, öntsd hozzá az élesztős tejet, majd add hozzá a sót és a vizet. Gyúrd össze a hozzávalókat, és hagyd kelni a tésztát valahol meleg helyen, kb. 1 órán át.
Miután a tészta megkelt, oszd 8 részre, formázz belőlük lángosokat, majd mindkét oldalukat tedd forró olajba, és süsd őket aranybarnára.
A kész lángosokat csepegtesd le papírtörlőn, majd dörzsöld meg fokhagymával és szórd meg reszelt sajttal. Tipp: Ha szereted, ízlés szerint teheted rá például szalonnát, sonkát vagy bármilyen más feltétet is.