Forrás: Unsplash
Keto sült töltött egész karfiol
Ez az egészséges, vegán, gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú étel nem csak elképesztően finom, de lenyűgözően mutat bármelyik vacsoraasztalon.
Hozzávalók
- 1 Nagy fej karfiol
- 1 csésze Főtt quinoa
- 1⁄2 csésze Kockára vágott paprika
- 1⁄2 csésze Kockára vágott hagyma
- 2 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 1⁄2 csésze Apróra vágott paradicsom
- 1 teáskanál Kömény
- 1⁄2 teáskanál Kurkuma
- só és bors ízlés szerint
- olívaolaj
- friss koriander a díszítéshez
Eljárás
Melegítse elő a sütőt 200 °C-ra. Ez a lépés alapvető fontosságú - a sütés előtt elvégezve ezt, a karfiol egyenletes sülését és tökéletes állagát biztosíthatja.
Tisztítsa meg a karfiolt, és távolítsa el a zöld leveleket. Ezután a magját kikaparva kivájjuk. Legyen óvatos itt, eléggé ki akarja vájni a töltelékhez, de nem akarja összetörni a karfiolt.
A karfiolt kenjük meg olívaolajjal, és szórjuk meg a kömény, a kurkuma, a só és a bors felével. Tapasztalatból tudom, hogy így minden falatnak nagyszerű mélységű ízt kölcsönöz.
Tegyük a karfiolt egy tepsibe, és süssük 30-35 percig, vagy amíg megpuhul. Nem szabad, hogy túl puha legyen, hogy elveszítse a szerkezetét, hanem csak annyira puha, hogy villával könnyen bele lehessen szúrni.
Amíg a karfiol sül, készítsük el a tölteléket. Pároljuk meg a hagymát, a paprikát és a fokhagymát, amíg megpuhulnak. Adjuk hozzá a paradicsomot, a főtt quinoát, a maradék köményt, a kurkumát, a sót és a borsot. Keverje jól össze, főzze még 5 percig. A konyhádat olyan finom illat fogja betölteni, hogy a szomszédok is megirigyelhetik!
Ha a karfiol elkészült, óvatosan töltse meg a quinoa keverékkel. Jól töltse meg, így minden szelet kiadós és ízletes lesz.
Süssük a töltött karfiolt további 10-15 percig. Kívülről aranyszínűnek és ropogósnak kell lennie.
Hagyjuk kissé kihűlni, díszítsük friss korianderrel. Személyes tapasztalatom szerint a friss fűszernövények hatása igazán feldobja az étel végső ízét.
Vágjuk a karfiolt negyedekre, és tálaljuk.