Klasszikus cukorborsóleves
A cukorborsóleves egy klasszikus magyar leves, amelyben a friss cukorborsóból, tejfölből és tejhabból készült krémes alaplé a főszereplő. Tálaláskor friss petrezselyemmel és pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 Fej közepes vöröshagyma, finomra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 500 g friss cukorborsó, megtisztítva
- 1 l húsleves alaplé vagy víz
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál só
- 1⁄4 teáskanál őrölt fekete bors
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejhab
- Friss petrezselyem és pirított zsemlekockák a tálaláshoz
Eljárás
Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy edényben közepes láng felett, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd pároljuk kb. 5 percig, amíg az hagyma üvegesedni kezd.
Add hozzá a tisztított cukorborsót az edényhez, öntsük hozzá az alaplevet vagy vizet, fedjük le és hagyjuk főzni kb. 10 percig, amíg a cukorborsó megpuhul.
Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a lisztet és keverjük össze, majd folyamatos keverés mellett pirítsuk kb. 3 percig, amíg aranyszínűre sül.
Vegyük le az edényt a tűzről, majd adjuk hozzá a pirított lisztet és a fűszereket a cukorborsóhoz, és keverjük össze. Folyamatos keverés mellett, adjuk hozzá a tejfölt és a tejhabot, majd melegítsük fel az egészet alacsony lángon kb. 5-10 percig, amíg az egész felforrt.
Tálalás előtt megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel és pirított zsemlekockákkal.