Forrás: SMarina via Getty Images
Klasszikus hagymás lepény, omlós tészta alaplappal
Az én klasszikus hagymás pitém tökéletes étel a hangulatos őszi estékhez. Ropogós alapjával és krémes hagymás töltelékével családi összejövetelek és ünnepségek nagy kedvence. Miután sok éven át készítettem és tökéletesítettem ezt a receptet, biztosíthatom, hogy a legfinomabb és legtartalmasabb eredményt fogja elérni ezekkel a részletes utasításokkal.
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 1⁄2 Teáskanál só
- 4 Tablespoon hideg víz
A töltelékhez:
- 1 kg hagyma
- 200 g Szalonna, kockára vágva
- 4 Tojás
- 200 ml Krém
- só és bors
- 1 Teáskanál szerecsendió
Eljárás
A klasszikus hagymás lepény receptjének elkészítéséhez kezdjük a tésztával. Keverjük össze a lisztet és a sót egy nagy tálban. Adja hozzá a vajat, és ujjbegyeivel gyúrja bele a lisztbe, amíg a keverék durva morzsára nem hasonlít. Ezután adjuk hozzá a vizet, és addig dolgozzuk, amíg sima tésztát kapunk. Javaslom, hogy itt ne használjunk túl sok vizet, hogy a tészta ne legyen túl ragacsos. Csomagolja a tésztát fóliába, és hagyja pihenni a hűtőben 30 percig.
A töltelékhez hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra a hagymát. Ezután melegítsünk fel egy nagy serpenyőt, és süssük ropogósra a szalonnát. Adja hozzá a kockára vágott hagymát, és addig párolja, amíg megpuhul és enyhén aranybarnára pirul. Vegye le a serpenyőt a tűzről, és hagyja kihűlni a hagymás-szalonnás keveréket.
Egy másik tálban keverje össze a tojásokat, a tejszínt, a sót, a borsot és a szerecsendiót. Adjuk hozzá a kihűlt hagymás-szalonnás keveréket, és keverjük jól össze.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Tekerjük ki a tésztát, és helyezzük egy tortaformába. Úgy tapasztaltam, hogy egy tapadásmentes forma adja a legjobb eredményt. Öntsük a tölteléket a tésztába, és egyenletesen oszlassuk el.
Süssük a hagymás tortát az előmelegített sütőben kb. 40-45 percig, amíg a teteje aranybarna lesz, és a töltelék megszilárdul. Néhány percig hagyjuk hűlni, mielőtt felszeleteljük és tálaljuk.