Klasszikus házi krémes
Leveles tésztás, könnyű habos krémes, karamellás klasszikus.
Hozzávalók
Tészta és krém
- 1 Csomag leveles tészta
- 4 ks tojás
- 1 l tej
- 250 g cukor
- 130 g finomliszt
- 24 g vaníliás cukor
- 5 dl habtejszín
- 1 ek porcukor
- 25 g habfixáló
Hab
- 5 dl habtejszín
- 1 ek porcukor
- 25 g habfixáló
Tető
- 1⁄2 dl tej
- 1 kk cukrozatlan kakaópor
- 100 g porcukor
- 35 g vaj
Eljárás
A tepsiformára igazítjuk a leveles tésztát úgy, hogy kettő, tepsi méretű lapunk legyen. Villával megszurkáljuk, majd mehet a sütőbe, 200 fokon, 10-15 percig.
A krémhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához adunk 1 dl tejet, a cukor felét és a lisztet, majd krémesre dolgozzuk.
A tej fennmaradó részét a vaníliás cukorral felforraljuk, majd a tojássárgájás krémet hozzáadjuk és simára dolgozzuk. A tojásfehérjébe öntjük a cukor másik felét, és felverjük.
Visszarakjuk a krémet a tűzre, alacsony lángra, és óvatosan elkeverjük a felvert tojásfehérjés habbal. Ha elértük a pudingos, sima állagot, pihentetjük, majd a tepsi alján lévő leveles tésztára kenjünk.
A habhoz egy lábasban, kis lángon elkeverjük a tejet a kakaóval, fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, simára dolgozzuk.
Hozzáadjuk a vajat, és ha elértük a ragacsos állagot, levesszük a tűzről, és elsimítjuk a másik leveles tésztalapon, felkockázzuk, és félretesszük. Elkészítjük a habos réteget.
A tetejéhez pedig egy tálba öntjük a habtejszínt, a porcukrot és a habfixálót, majd habbá verjük.
Rásimítjuk a pudingos rétegre, ráhelyezzük a a karamellás lapokat. Végül hűtőben pihentetjük minimum 1-2 órát.