Forrás: Pixabay: Einladung_zum_Essen
Klasszikus könnyű déli pekándiós pite
Ez egy egyszerű, könnyen követhető recept - tökéletes egy kezdő péknek, mint amilyen én is voltam, amikor először kipróbáltam.
Hozzávalók
A kéreghez:
- 1.3 csészék Teljes kiőrlésű liszt
- 1⁄2 csésze Hideg sótlan vaj, kockára vágva
- 1⁄4 teáskanál só
- 31⁄2 EL Hideg víz
A töltelékhez:
- 1 csésze Könnyű kukoricaszirup
- 3 Nagy tojások
- 1 csésze Cukor
- 2 EL Sótlan vaj, olvasztott
- 1 teáskanál Tiszta vaníliakivonat
- 2 csészék Durvára vágott pekándió
Eljárás
A kéreg elkészítéséhez keverje össze a lisztet, a vajat és a sót egy konyhai robotgépben, amíg morzsalékos állagot nem kap. Tapasztalatom szerint a kisebb vajdarabok pelyhesebb kéreghez vezetnek.
Fokozatosan, evőkanalanként adjunk hozzá hideg vizet, amíg a tészta összeáll - vigyázzunk, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a pite héja.
Tekerje a tésztát golyóvá, kissé lapítsa el, csomagolja fóliába, és tegye hűtőbe körülbelül 30 percre. Ez a hűtési lépés a kulcs a pelyhes és finom kéreghez.
Miután a tészta kihűlt, melegítse elő a sütőt 175 °C-ra, és kezdjen el dolgozni a tölteléken. Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricaszirupot, a tojásokat, a cukrot, az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot és a pekándiót, amíg teljesen össze nem keveredik.
Vegye ki a tésztát a hűtőből, és enyhén lisztezett felületen tekerje 12 hüvelykes kör alakúra. A sokéves pitesütés során úgy tapasztalom, hogy a tészta hűtve tartása a sodrás előtt segít megtartani az alakját, és megkönnyíti a sodrás folyamatát.
A tésztát helyezze át egy 9 hüvelykes piteformába, óvatosan nyomja le, és hagyja, hogy a felesleges rész a szélén túlcsüngjön. Öntsük a pekándiós tölteléket a tésztába, és hajtsuk befelé a kilógó tésztát, a szélét pedig ujjainkkal gyűrjük össze.
Sütéskor javaslom, hogy a pite szélét pitepajzzsal vagy alufóliával fedjük le; ez megakadályozza, hogy a kéreg megégjen, amivel már korábban is találkoztam. Süssük 60-70 percig, vagy amíg a héj aranyszínű nem lesz, és a töltelék meg nem szilárdul.
Tálalás előtt hagyjuk a pitét rácson kihűlni. Ez lehetővé teszi, hogy a töltelék leülepedjen, és megkönnyíti a szeletelést. Élvezze melegen, vagy tárolja el későbbre - ez a pite szobahőmérsékleten vagy akár hűtve is remekül ízlik.