Forrás: canva
Klasszikus lencseleves
Ezt a receptet már számtalanszor elkészítettem, és minden alkalommal azon kapom magam, hogy még egy tányérral kérek belőle. Mesés ízjegyei és tápláló összetevői igazán melegítő étellé teszik ezt a levest mindenki számára. Remélem, ti is hasonlóan élvezitek majd!
Hozzávalók
- 200 g Lencse
- 100 g répa
- 100 g karalábé
- 50 g zeller
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zsír vagy olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- Só, bors és majoránna ízlés szerint
- 11⁄2 l víz
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy a lencsét beáztatjuk. Egy éjszaka elegendő. Az a cél, hogy a lencse könnyebben megpuhuljon főzés közben.
Azután megtisztítjuk a zöldségeket és apróra vágjuk. Használhatunk vagdalt zöldségeket is ezzel az alaplével, de személyes tapasztalatom szerint a frissen aprított zöldségek a legfinomabbak.
A zsírt egy lábasban felmelegítjük, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát, és pirítjuk addig, amíg üveges nem lesz.
Hozzáadjuk a zöldségdarabokat, majd tovább pirítjuk őket addig, míg azok is fel nem veszik az aranyszínüket. Figyeljünk, hogy ne égjenek oda. Lefedjük, és lassú tűzön főzzük körülbelül 10 percig.
Ezután beletesszük a lencsét, a fűszereket és felöntjük a vízzel. Ami a sót illeti, személyes tapasztalatom, hogy mindig adagoljuk óvatosan, mert könnyebb utólag hozzáadni, mint kivenni a túl sós levesből.
Forrástól számított 1 órát főzzük alacsony lángon. Ha közben túl sok vizet veszítene, nyugodtan önts hozzá még egy kis vizet.