Forrás: Pixabay
Klasszikus rakott krumpli
Egy igazi magyar klasszikus egytálétel. Mivel rendkívül laktató, így ebédre ajánlott fogyasztani, de egyes ínyencek előszeretettel fogyasztják reggeliként is. Ajánlott eredeti Csabai kolbásszal készíteni.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 1 tk növényi olaj
- 2 Szál Csabai kolbász felkarikázva
- 60 g olvasztott vaj
- 8 ks főtt tojás felszeletelve
- 600 g tejföl
- 35 g zsemlemorzsa egy csésze
Eljárás
A burgonyát egy fazék sós vízben, kb. 40 perc alatt megfőzzük. Leöntjük róla a vízet, megvárjuk amig kissé kihűl, meghámozzuk és vastagon felszeleteljük.
Egy serpenyőben nagy lángon felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, világos aranybarnára pirítjuk, majd papírtörlőn lecsepegtetjük.
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Egy mély, 40 cm-es tepsit, vagy hőálló edényt kikenünk vajjal. Az edénybe a burgonya egyharmadát lefektetjük, erre rászórjuk a tojás és a kolbász felét. Sózzuk, borsozzuk, majd rákanalazunk 200 g tejfölt. A rétegezést addig ismételjük, amig nem lesz tele a tepsi (2-3 réteg).
A tetejét vastagabban kenjük meg tejföllel, megszórjuk zsemlemorzsával és meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Addig sütjük, amig aranybarna nem lesz (30-60 perc).